Corona d'Aragó (Catalan Wikipedia)

Analysis of information sources in references of the Wikipedia article "Corona d'Aragó" in Catalan language version.

refsWebsite
Global rank Catalan rank
1st place
1st place
1,849th place
2nd place
1,148th place
3rd place
low place
551st place
1,399th place
80th place
low place
3,903rd place
1,613th place
207th place
8,712th place
160th place
low place
3,831st place
635th place
59th place
252nd place
33rd place
3,403rd place
399th place
low place
32nd place
4,901st place
71st place
4,693rd place
12th place
low place
266th place
7,170th place
229th place
low place
150th place
low place
1,010th place
1,031st place
1,390th place
5,871st place
496th place
low place
679th place
2,323rd place
192nd place
low place
1,274th place
low place
low place
low place
102nd place
3,124th place
393rd place
8,194th place
18th place
1,115th place
1,383rd place
6,476th place
273rd place
low place
206th place
7,736th place
688th place
low place
1,787th place
low place
965th place

20minutos.es

abc.es

aragondigital.es

archives-ouvertes.fr

hal.archives-ouvertes.fr

artehistoria.com

avui.cat

cervantesvirtual.com

csic.es

estudiosmedievales.revistas.csic.es

derechoaragones.es

dpz.es

ifc.dpz.es

  • Montaner 1995, pàg. 28
    « Esto no significa que se adopte la serie condal, como a veces se ha interpretado, pues la expresión citada deja claro que se refiere a la dignidad real aragonesa, sinó que cuenta tan sólo a los miembros de la que él consideraba nueva dinastía [nota 44: Vid. Montaner 1994: 455) »
    — Alberto Montaner Frutos, El señal del rey de Aragón (1995); pàg. 28
    « La numeración, Pedro tercero, se debe a haber contado sólo a los monarcas de la Corona de Aragón y no a los del viejo Reino. No puede tratarse del «ordinal que le corresponde como conde de Barcelona», según interpreta el profesor Palacios en el vol. II, p. 128, de esta misma obra, puesto que aquí se alude únicamente al monarca como rey de Aragón. Nótese, además, que el mismo texto dice en el fol. 4v: «el regno de Aragón, el qual regno es títol e nombre nuestro principal» »
    — A. Montaner Frutos, Reseña de "Ceremonial de consagración y coronación de los reyes de Aragón. Edición facsímil"; Archivo de filología aragonesa; Vol. L (1994); pàg. 455

elconfidencialautonomico.com

elperiodico.cat

elpuntavui.cat

enciclopedia-aragonesa.com

enciclopedia.cat

euskomedia.org

google.cat

books.google.cat

heraldo.es

  • La corona catalano-aragonesa que nunca existió Artículo de Heraldo de Aragón en que hablan los historiadores D.Buesa y José Ángel Sesma Muñoz: "El problema surge cuando alguien empieza a tratar con mitos, porque los mitos no pueden resolverse nunca con argumentos racionales" " "Ese tipo de artimañas es muy habitual en cierta historiografía catalana, pero en el nivel estrictamente universitario ese problema no se da, porque se admite la realidad histórica tal y como es." José Luis Corral (historiador medievalista):yo he llegado a leer la expresión 'confederación catalanoaragonesa', que es una salvajada histórica tan grande como llamar España a Tartessos".
  • «PAR y CHA estudian demandar a RTVE si no rectifica su información sobre la Corona». Arxivat de l'original el 2009-12-26. [Consulta: 4 gener 2010].

juridicas.com

noticias.juridicas.com

lavanguardia.es

  • La Vanguardia, 08/12/2009: Armand de Fluvià:
    « Manuel Buil, en la seva carta titulada "La corona de Aragón" (2/ XII/ 2009), es mostrava bastant indignat per tal d'aclarir inexactituds de la història d'Aragó. Diu que la corona catalano-aragonesa mai no va existir, i té tota la raó. Va existir la corona d'Aragó, formada pel Regne d'Aragó, el Regne de Mallorca, el Regne de València, el Regne de Sardenya i el Principat de Catalunya (o Comtat de Barcelona, com vulgueu dir-li). El que passa és que la historiografia catalana l'esmenta d'aquesta manera, igual que els historiadors castellans parlen del regne d'Astúries, que tampoc mai no va existir. El que va existir fou el Regne d'Oviedo. El senyor de referència també està indignat perquè quan ara s'ha parlat d'obrir la tomba del comte-rei Pere II el Gran, no se li ha donat l'ordinal que li correspon com a rei d'Aragó, que és el de Pere III, perquè diu que "a los reyes se les numera con el rango mayor de sus títulos". Oblida que el propi comte-rei Pere III el Cerimoniós (IV com a rei d'Aragó) s'anomenava a si mateix "Pere terç", ordinal que li corresponia pel seu llinatge, que era el dels comtes de Barcelona. »
    Historiografia catalana
  • La Vanguardia, 14/02/2010: Marcelino Iglesias: "Catalunya nos mira por encima del hombro" Arxivat 2010-02-18 a Wayback Machine.

libertaddigital.com

lluisvives.com

mhcat.net

seacex.es

tesisenxarxa.net

  • Sureda Jubany, Marc: Els precedents de la Catedral de Santa Maria de Girona, pàg.214.
    « La notícia definitiva sobre l'emplaçament dels comtes a la Galilea procedeix d'unes disposicions reials de 1385: Pere III el Cerimoniós ordenava el trasllat de les restes comtals de la Galilea al temple gòtic novament enllestit atès que estava previst enderrocar el porxo (una previsió que no es va executar fins al segle xviii) o, si més no, ateses segurament les brutes i polsoses obres que havien tingut lloc damunt mateix, al Sepulcre, entre 1379 i 1381: »
    « excellentissimi et virtuosissimi principis et domini Raymundi Berengarii vulgariter nuncupati Cap.de.stopa, antiquissimi comitis Barchinone ex cuius estirpe nos per Dei graciam sumus recto ordine descendentes »
    Arxiu de la Corona d'Aragó, Cancelleria, r. 988, f. 165.

ua.es

rua.ua.es

  • Francisco Olomos, José María de; "Jaime II y la «Constitución» de la Corona de Aragón"
    « El derecho de sucesión y la integridad de la herencia. Asimismo Jaime II declaró recibir la Corona no por el testamento de su hermano, sino por derecho sucesorio, rechazando la política de particiones. Un objetivo que llevará a sus últimas consecuencias en 1319, durante las cortes de Tarragona, al aprobar en ellas el llamado Privilegio de Unión [sic pro: Jurament de la Unió], por el cual se consagraba la indivisibilidad de la Corona de Aragón, desde entonces el rey debía jurar mantener la unidad y si faltaba a su juramento los estados podían resistirle por la fuerza. Este juramento de indivisibilidad será prestado el día de la coronación del monarca, formando parte del conjunto de promesas solemnes del soberano ante los representantes de la Corona. »

ucm.es

  • "Aragonum et Catalonie". Catalonie és genitiu singular en llatí medieval (=Cataloniae), mentre que Aragonum és per contra genitiu plural per qüestió de fórmula, inventada sembla ser, per Alfons el Cast, vegeu «PDF»., pàg. 7 del pdf). Per tant, la traducció literal de Aragonum et Catalonie seria dels Aragons i de Catalunya, i en sentit conceptural, d'Aragó i de Catalunya
  • Ricardo García Cárcel, La Inquisición en la Corona de Aragón, Revista de la Inquisición, 7, Madrid, 1998, págs. 151-163, ISSN 1131-5571
    « El término Corona de Aragón es polémico y no sólo por las reticencias de Lalinde al concepto histórico-político de la Corona de Aragón. Sabido es que Lalinde no reconoce el uso del término hasta el siglo XV para designar la forma política aparecida como consecuencia del matrimonio entre Petronila de Aragón y Ramón Berenguer de Cataluña. Las referencias de la Corona de Aragón en los siglos XVI y XVII son raras —probablemente, incluso, el título de la obra de Zurita no era el primigenio— y exclusivamente circunscritas a los círculos más realistas en situación de conflicto (como en la revolución catalana de 1640) que intentan generar la imagen de un vínculo institucional entre los reinos aragoneses. Será curiosamente en el siglo XVIII, cuando ya no existen peculiaridades institucionales específicas de los reinos aragoneses, cuando se use más el término, que después en los siglos XIX y XX ha sido reelaborado con nuevas connotaciones políticas por la historiografía de estos últimos siglos. »
    — Ricardo García Cárcel, loc. cit., pág. 151

ucsb.edu

ehumanista.ucsb.edu

udg.es

web.udg.es

uji.es

jaumeprimer.uji.es

um.es

digitum.um.es

upf.edu

repositori.upf.edu

  • Bajet Royo, Montserrat; "El Jurament i el seu significat jurídic al Principat segons el Dret General de Catalunya (segles XIII-XVIII)"
    « Afegitons posteriors a la fórmula de 1299. Com veurem més endavant, Jaume II afegí l'any 1319 que els regnes de València, Aragó i el Principat de Catalunya no poguessin ser separats. El 1344 Pere el Cerimoniós hi afegí, el regne de Mallorca i les illes adjacents i els comtats de Rosselló i Cerdanya. A partir de 1344 el jurament contenia doncs una clàusula que implicava l'existència de territoris inalienables, territoris que pertanyien al monarca com a cap de la comunitat. En tot cas el rei podia alienar tot el que era seu, com a persona privada, i que no afectava l'essència del seu ofici. Però en virtut del jurament prestat els territoris que formaven «la Unió dels regnes» no es podien alienar perquè segons un principi ben conegut el que afecta a tots pertany a les coses públiques i els regnes heretats no es consideraven propietat del príncep. En segon lloc amb el terme «Unió» es referia a territoris lligats entre ells, és a dir, una unió real o unió de comunitats que tenien un sobirà comú, un dret unitari universal que coexistia amb el dret general particular de cada un dels regnes i terres de la Unió, i uns òrgans generals (la Governació General i el Consell d'Aragó) per la Corona. »

vilaweb.cat

web.archive.org