Analysis of information sources in references of the Wikipedia article "Δυναστεία των Σπαρτοκιδών" in Greek language version.
Ο Σάτυρος απεβίωσε στη μέση ενός ανεπιτυχούς πολέμου.r
η Τιργαταώ διέταξε την εκτέλεση τού ομήρου.
Ο Σάτυρος σκοτώθηκε, ενώ επετίθετο στον Αριφάρνη βασιλιά των Σιράκων.
οι άλλες αποσκευές και οι ημίονοι για τη μεταφορά από τον Παιρισάδη και τους θεωρούς από το Άργος, που ο βασιλιάς τους έστειλε να δουν τα αξιοθέατα τού νομού "Αρσινόη". Μερίμνησε να μην καθυστερήσουν, διότι όταν έγραψα το γράμμα αυτό σε εσένα, είχαυν ήδη αποπλεύσει στον ποταμό. Σε χαιρετώ.
ονομάστηκε επίσημα από το όνομα τού Γόργιππου των Σπαρτοκιδών, έπειτα από την ενσωμάτωση στο βασίλειο τού Βοσπόρου.
δυναστεία των Σπαρτοκιδών (438–110 bc)
σύντομα μετά την απελευθέρωση τού Αθηναϊκού εμπορίου από τον Δημήτριο Α΄ της Μακεδονίας, ο Σπάρτοκος Γ΄ έσπευσε να ανανεώσει τις σχέσεις του με την Αθήνα και να συνάψει μαζί της το 289/8 κανονική συμμαχία, καταδεικνύοντας τη συμμαχία των μεταξύ τους επιχειρηματικών σχέσεων.
Το 250 π.Χ. ο Παιρισάδης εμφανίζεται στη Δήλο ως ο δωρητής μίας λεκάνης (φιάλης) μαζί με τον Αντίγονο Β΄ Γονατά της Μακεδονίας και τη Στρατονίκη.
έτσι δημιούργησε ένα δυνατό Ελληνιστικό βασίλειο, που μπορούσε να αντιμετωπίσει το ισχυρτό κράτος τού Λυσιμάχου, τού διάσημου στρατηγού τού Μεγάλου Αλεξάνδρου.
που κατέληξε στο να κατατροπωθεί από τον στρατό του Λεύκωνα και ο Οκταμασάδης αργότερα εκδιώχθηκε από τα όρια των Σινδών.
"εδώ είναι κάποιος Γύλων ο Κεραμεύς. Αυτός πρόδωσε το Νυμφαίο τού Πόντου στον εχθρό, μια και ο τόπος εκείνη την εποχή ανήκε στην πόλη μας".
έπειτα από το τέλος τού Παρυσάδη, που ήταν βασιλιάς τού Κιμμερίου Βοσπόρου, οι γιοί του Εύμηλος, Σ΄'ατυρος και Πρύτανις ...
Ο Σάτυρος, μια και ήταν ο μεγαλύτερος γιος, έλαβε τη διακυβέρνηση από τον πατέρα του.
και καθάρισε τη θάλασσα από τους πειρατές, με αποτέλεσμα να εξαλειφθούν όχι μόνο από το βασίλειό του, αλλά και από σχεδόν όλο τον κατοικήσιμο κόσμο.
έτσι δημιούργησε ένα δυνατό Ελληνιστικό βασίλειο, που μπορούσε να αντιμετωπίσει το ισχυρτό κράτος τού Λυσιμάχου, τού διάσημου στρατηγού τού Μεγάλου Αλεξάνδρου.