Sinterklaaslied (Dutch Wikipedia)

Analysis of information sources in references of the Wikipedia article "Sinterklaaslied" in Dutch language version.

refsWebsite
Global rank Dutch rank
2,252nd place
29th place
low place
517th place
1st place
1st place
2,678th place
66th place
4,387th place
49th place
low place
150th place

dbnl.org

delpher.nl

geheugen.delpher.nl

inl.nl

gtb.inl.nl

  • De aanduiding "knecht" heeft in de negentiende- en twintigste-eeuwse teksten de betekenis van: dienaar, bediende, jongen in dienst van een meester of baas. Er waren in deze eeuw vele soorten knechten, zoals de bakkersknecht, slagersknecht, kantoorknecht, molenaarsknecht, stalknecht, winkelknecht en ook de bisschopsknecht. Zie: Lemma 'Knecht', Woordenboek der Nederlandsche Taal. Op gtb.inl.nl.

knaw.nl

meertens.knaw.nl

  • Jan Schenkman is niet de bedenker van Sinterklaas' (zwarte) knecht. In een ander boekje uit 1850, St. Niklaasgoed, heeft schrijver Jozef Alberdingk Thijm een opdracht geschreven in de vorm van een dialoog tussen 'St. Niklaas' en 'Pieter-me-knecht', een naam die door Schenkman nergens wordt genoemd. Bovendien beschreef Alberdingk Thijm in 1884 in dagblad De Amsterdammer een sinterklaasfeest in 1828, waarbij de bisschop vergezeld werd door 'een kroesharige neger' die een mand met presentjes droeg. Hij noemt deze knecht in dit artikel 'Pieter me knecht', maar of hij deze naam in 1828 al had, in onduidelijk. In ieder geval lijkt een zwarte knecht, wellicht als plaatselijk gebruik, al voor te komen voordat Jan Schenkman erover schrijft. In: John Helsloot, De naam 'Zwarte Piet', nieuwsbrief Meertens Instituut (november 2011).

liederenbank.nl

web.archive.org

  • 'Zie, de maan schijnt door de boomen', onder de titel 'Sint-Nicolaas'. In: J.P. Heije, Kinderliederen (1845). De eerste druk (1843) bevatte slechts 12 liedjes. Liedonderzoeker Henk van Benthem meldt dat hij het sinterklaaslied aantrof in een latere druk uit 1845. (Online raadpleegbaar is het verzameld werk Al de kinderliederen, Amsterdam, 1861). Op: dbnl.org.
  • Katharina Leopold, Sint Nikolaas, twaalf versjes met melodieën (Groningen, 1898). Schrijver van het sinterklaasliedboek Sint Nicolaasliederen Henk van Benthem vermeldt de inhoud van Leopolds sinterklaasliedboekje op zijn website. In de genoemde liedjes komt geen vermelding van een knecht voor.